Fråga 2018/19:412 Säkrande av bevis genom förhör i tid

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Åklagarmyndigheten rekommenderar att misstänkta gärningsmän alltid ska förhöras. Detta gäller också för våldtäktsutredningar. Trots detta läggs många utredningar ned utan att den utpekade förhörs.

Förra året anmäldes rekordmånga våldtäkter och våldtäktsförsök. Samtidigt har antalet uppklarade våldtäktsbrott minskat. Från låga 11,6 procent 2014 – till 7,4 procent under första halvåret 2018. Det innebär att inte ens en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år leder till åtal. Dessutom tar det, i flera fall där man faktiskt hör en misstänkt, väldigt lång tid innan ett förhör blir av. Detta är naturligtvis inte acceptabelt, då risken är stor att värdefulla bevis går förlorade på grund av bristfällig handläggning.

Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten har nyligen publicerat en gemensam tillsynsrapport där de bland annat granskat 214 sexualbrott från sex olika åklagarkamrar och motsvarande polisområden.

I cirka en fjärdedel av ärendena, 26 procent, har inget förhör hållits med misstänkta, enligt rapporten.

Redan 2004 visade en undersökning av drygt 450 våldtäktsfall i Stockholm att en tredjedel av de kända misstänkta aldrig blev förhörda av polisen innan utredningen lades ned.

Problemet är att ärenden där bevisläget bedöms osäkert läggs ned för tidigt, enligt studien, som gjorts av Christian Diesen, professor i processrätt, och Eva Diesen, brottsofferforskare.

“Man kan inte förutsätta att man vet.” I åklagarnas handbok Handläggning av brott i nära relation står att ett förhör kan leda till att den misstänkte erkänner eller att han lämnar ”uppgifter som för utredningen framåt på annat sätt”.

Rättssystemet har med andra ord stora brister när det gäller rättssystemets handläggning av våldtäktsutredningar.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Åklagarmyndighetens rekommendationer att misstänkta gärningsmän alltid ska höras ska efterlevas och för att fler våldtäktsbrott ska klaras upp?