Fråga 2018/19:411 Behöriga lärare

av Lars Beckman (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sverige har inte råd med en medelmåttig skola som inte satsar på eleverna och lärarna. Vi vet att en viktig del i att höja kunskapsresultat för eleverna är att ha skickliga lärare närvarande på lektionerna.

Varje barn i Sverige och Gävleborg förtjänar att få en bra skolgång. En bra skolutbildning är den bästa start i livet som våra barn och unga kan få. En grundförutsättning för att en bra skolgång ska ges – och fås – är att skolan har behöriga och engagerade lärare.

Lärarbehörigheten i Gävleborgs län har varken rört sig uppåt eller nedåt under det senaste året. Länet ligger kvar i landets bottenskikt när det kommer till behörighet i lärarkåren. Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet har analyserat på kommun- och länsnivå över de senaste fem åren.

I december 2018 hade motsvarande 63 procent av lärarna i grundskolan i Gävleborgs län lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det innebär att länet har den lägsta lärarbehörigheten i hela landet. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 70,5 procent, vilket är en försämring med nästan 1 procentenhet jämfört med året innan och en fortsättning på en trend vi sett över flera år.

Jag vill därför fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vad avser ministern att göra i tjänsten för att ge våra barn och unga en likvärdig skolgång och öka antalet personer som vill bli lärare?