Fråga 2018/19:405 Regelverket för skatterabatt till serverhallar

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverket har omtolkat regelverket för skatterabatt till serverhallar. Numera är det i stort sett enbart globala jättar som får skatterabatter. Svenska företag med många mindre kunder får inte längre rabatterna.  Det snedvrider marknaden. Och det innebär att de mindre – och ofta svenska – företagen skattar mest i Sverige men är utan rabatter, medan de stora – och ofta globala – företaget skattar mindre i Sverige men får mer rabatt.

Mindre bolag är nu i kris för att de investerat utifrån en lagstiftning som inte längre gäller dem. Många lokala aktörer drabbas nu av en miljonsmäll, medan techjättar som Amazon och Facebook fortsatt subventioneras.

Redan när rabatterna infördes var Centerpartiet mycket tydligt med att de skulle gälla även för mindre aktörer. Nu har Skatteverket sett till att det inte blev så. Det får många negativa konsekvenser. 

Kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå, Johan Andersson (C), säger följande om den första konkurs som orsakats av de nya tolkningarna:

”Om Sverige ska vara ett attraktivt land för etablering av datacenter så måste reglerna kring energiskatt vara tydliga. Vi vet ju att marken är attraktiv och det finns många intresserade av att etablera sig.”

Det är helt korrekt.

Statsrådet Magdalena Anderssons kommentar till de problem som skapats av Skatteverkets nya tolkning har varit mycket avvaktande. Det är inte acceptabelt och alldeles för tafatt. 

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer ministern att agera för att skyndsamt se över regleringen för att säkra att lagens tolkning lever upp till intentionerna och säkrar en likvärdig konkurrens?