Fråga 2018/19:404 Företagande och konsumentmakt i parallella samhällen

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I Malmö finns flera hårsalonger som i sitt skyltfönster annonserar om klippning för 50 kronor. Längst en och samma gata finns faktiskt tre stycken sådana salonger som alla, åtminstone tills nyligen, hade ett pris på 50 kronor per klippning. Dessa har legat där under många år och har till synes fått fortsätta sin verksamhet utan inblandning från myndigheter. Bra med låga priser, kan man som konsument tänka, men verkligheten bakom är mindre ljus. För den som är insatt i hur företag fungerar och förstår förutsättningarna för företagande i Sverige så blir det självklart att det finns något märkligt bakom. Ett vanligt företag överlever inte med ett så lågt pris.

Detta är dessutom bara ett exempel i mängden där våra utanförskapsområden breder ut sig. Seriösa företag konkurreras ut av kriminellas hittepåföretag som i stort sett enbart är till för att tjäna deras kriminella intresse. Det handlar om pengatvätt, men också om baser för kriminella gäng. I dag har det gått så långt att vissa butikskedjor inte längre tillåter nyöppnade butiker i vissa områden. När de sista seriösa företagen ger upp och flyttar så återstår bara de som representerar det parallella samhället. Valfriheten försvinner, och som konsument tvingas man att antingen stödja de kriminellas verksamhet eller att flytta.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Om och i så fall hur tänker ministern agera för att vända utvecklingen med företagande och konsumentmakt i parallella samhällen?