Fråga 2018/19:402 Situationen i Kamerun

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Konflikten i Kamerun har pågått under flera år och eskalerat ytterligare på senare tid. Den engelskspråkiga minoriteten – som utgör omkring 20 procent av landets befolkning och bor i de västra delarna av landet – upplever sig diskriminerad. Deras krav på ökat självstyre har lett till konfrontationer med regeringsstyrkor tillhörande den fransktalande delen av befolkningen. Regeringen har vägrat att möta separatisternas krav och i stället slagit ned demonstrationer och gripit aktivister, vilket har lett till fler sammandrabbningar. Båda sidor uppges ha begått övergrepp mot civila.

Efter att separatister inom den engelskspråkiga minoriteten antog en självständighetsförklaring och på sociala medier utropade republiken Ambozonia i oktober 2017 ökade spänningarna ytterligare. Att den 85-årige Paul Biya valdes om som president hösten 2018, i ett omtvistat val kantat av våldsamheter, minskade inte heller spänningarna. Biya, som suttit vid makten i 35 år, valdes därmed för 7 år till. Omkring tio olika separatistiska miliser strider nu mot regeringsstyrkorna och andra beväpnade grupper som stöder regeringen. Kriminella grupper uppges ha utnyttjat oroligheterna för sin verksamhet, samtidigt som Boko Harams närvaro i norra Kamerun skapar ytterligare oro. Minst 500 civila beräknas ha dödats i våldet, och FN uppskattar att omkring 30 000 engelskspråkiga har flytt till Nigeria och att 437 000 lever som internflyktingar i Kamerun.

Landets regering tog viktiga steg mot en nedtrappning när man i december 2018 släppte 289 fångar från den engelskspråkiga minoriteten. Fortfarande sitter dock hundratals fängslade, och i februari åtalades Maurice Kamto, ledare för oppositionspartiet MRC, för uppror tillsammans med 28 andra MRC-anhängare. Nu krävs förtroendeskapande åtgärder som att alla politiska fångar släpps och att samtal inleds mellan parterna för att nå en vapenvila.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att Sverige, som enskilt land eller som medlem i EU eller FN, ska verka för en nedtrappning av och lösning på konflikten i Kamerun?