Fråga 2018/19:387 Statslösa svenska barn

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Antalet barn som fötts via internationella surrogatarrangemang gick 2018 uppskattningsvis om antalet barn som kom till Sverige via internationella adoptioner. Men det saknas lagstiftning som skyddar de barn som tillkommit via internationella surrogatarrangemang.

De svenska barn som föds i till exempel Ukraina är till en början statslösa. De erkänns inte som medborgare i Ukraina samtidigt som processen för att bli medborgare i Sverige är lång – med tanke på att det handlar om spädbarn.

Har man inte något svenskt medborgarskap har man inte heller rätt till vård eller andra typer av socialförsäkringar. Det går inte heller att teckna privata försäkringar för barnet. Barnen har inte heller några vårdnadshavare. Oavsett om man är för eller emot internationella surrogatarrangemang så måste barn behandlas enligt barnkonventionen och i enlighet med vad som är det bästa för barnet. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern och regeringen att något behöver göras för att inte svenska barn ska behöva vara statslösa vid födseln, och vilka åtgärder planerar regeringen att vidta för att säkerställa att barnen så snabbt och rättssäkert som möjligt får svenskt medborgarskap?