Fråga 2018/19:379 Riksrevisionens granskning av statsägda Almi

av Margareta Cederfelt (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Riksrevisionens granskning av statsägda Almi kritiserar företaget för att presentera statistik som inte är förenlig med verkligheten vad gäller andelen kvinnor som beviljas lån för företagande.

Enligt Almis statistik är andelen kvinnor som beviljats lån högre än vad som egentligen är fallet. Riksrevisionen kritiserar Almi för att under ett flertal år skönmålat sin statistik.

Riksrevisionen slår i sin granskning fast att en del av ansvaret för den felaktiga statistiken vilar på regeringen, som inte efterfrågat en bättre redovisning av Almis statistik. Riksrevisionen konstaterar även att det finns brister i regeringens styrning även på andra plan.

Detta är naturligtvis allvarligt då en av regeringens viktigaste uppgifter är att via regleringsbrev styra de statliga bolagen samt förstås att följa upp deras verksamhet.

Regeringen uttalar gärna att antalet kvinnliga företagare har ökat under regeringen Löfven, men frågan är om detta verkligen är i överensstämmelse med verkligenheten eftersom den tillgängliga statistiken ej är korrekt. Det får förstås heller inte vara så att statliga bolag eller myndigheter friserar sin statistik för att denna ska vara i överensstämmelse med regerings politiska mål. Tillgänglig statistik måste återspegla verkligheten och inget annat.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra styrning och uppföljning av Almis verksamhet.