Fråga 2018/19:375 Säkerhet kring tjänstehubb på energimarknaden

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen gav 2015 Svenska kraftnät i uppdrag att utveckla och driva en central informationshanteringsmodell – en tjänstehubb – på den svenska elmarknaden. I uppdraget ingick att ta särskild hänsyn till säkerhet och integritetsrisker. Regeringen presenterade därefter propositionen Energipolitikens inriktning med förslag för att utveckla elmarknaden på nationell nivå. Syftet var att underlätta för konsumenterna genom en elmarknadshubb för hantering av mätdata samt förslag på en elhandlarcentrisk modell där elhandelsföretaget blir den centrala parten på marknaden.

Om man ska samla mer än 4,5 miljoner kunders mätdata och anläggningsinformation på samma ställe måste det också ställas höga krav på säkerhetshanteringen av dessa data, något som ett antal instanser varnat för samtidigt som man sett att vidare utredningar kring säkerheten måste göras innan modellen sätts i verket. Försvarsmakten anser att den gjorda analysen om skydd av uppgifter som rör totalförsvaret är bristfällig.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur kan statsrådet säkerställa att elmarknadshubben inte kommer att kunna användas av främmande makter i syfte att kartlägga våra elnät för destruktiva syften?