Fråga 2018/19:371 Utveckling av grödor i norra Sverige

av Magnus Oscarsson (KD)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har i Öjebyn i Norrbottens län en försöksstation där Hushållningssällskapet har bedrivit försöksodlingar. SLU beslöt nyligen att sälja fastigheten till en privat budgivare. Av allt att döma har SLU i sitt beslut inte tagit hänsyn till att det bedrivs fältförsök, att SLU har långliggande försök eller att en för norra Sverige unikt lång tidsserie på ekologisk odling av mark finns i Öjebyn.

Jag är övertygad om att vi behöver ha en livsmedelsproduktion i hela Sverige om vårt land skulle hamna i ett läge där transporterna inom riket allvarligt försvåras. Klimatförändringarna medför att norra Sverige troligen kommer att få en relativt sett viktigare roll för det svenska jordbruket. Vi behöver i Sverige en jordbruksforskning för att ta fram nya grödor med förutsättningar att klara framtidens förändrade klimat och minska behovet av bekämpningsmedel. Klimatet och ljusförhållandena i Norrbotten gör att förutsättningarna skiljer sig från södra Sverige, vilket innebär att det är svårt att överföra forskningsresultat från södra Sverige till denna miljö.

Mot bakgrund av klimatförändringarna, försörjningstryggheten, den nationella livsmedelsstrategin och de politiskt omhuldade ambitionerna att hela Sverige ska leva framstår det som mycket märkligt att SLU beslutat att sälja försöksgården i Öjebyn.

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson är:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att stärka utvecklingen av grödor i norra Sverige?