Fråga 2018/19:362 Personal inom hälso- och sjukvården

av Margareta Cederfelt (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Att det råder brist på personal inom hälso- och sjukvården är allmänt känt. Tillgänglig statistik visar på långa vårdköer inom ett stort antal specialiteter. Flera regioner hyr in personal för att klara den mest prioriterade hälso- och sjukvården. Nästan samtliga regioner har angett att det råder brist på sjuksköterskor, barnmorskor, tandläkare och psykologer. Det är även vanligt att regionerna meddelar att det råder brist på specialistläkare. Enligt Socialstyrelsen har samtliga 19 tillfrågade regioner meddelat att de bedömer tillgången på allmänläkare som bristfällig.

Enligt Socialstyrelsen är antalet sysselsatta inom de 21 legitimationsyrkena högre nu än år 2000. Bristen på personal har enligt Socialstyrelsen bland annat att göra med längre livslängd och att fler personer med allvarliga sjukdomar lever längre.

Sammanfattningsvis är Socialstyrelsens beskrivning av personalsituationen inom hälso- och sjukvården mycket allvarlig och oroande på såväl kort som lång sikt.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att tillgången till legitimerad personal inom hälso- och sjukvården säkerställs på kort och lång sikt?