Fråga 2018/19:360 Halkbekämpning och vinterväghållning

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Ännu en allvarlig trafikolycka har inträffat på E4 genom Gävleborg på grund av bristande halkbekämpning och vinterväghållning. I en tidigare IP-debatt har jag debatterat frågan med statsrådet som då lovade att vidta åtgärder för att förbättra situationen för landets yrkeschaufförer och övriga bilister.

Hela Hälsingland skriver angående den allvarliga olycka som skedde tisdagen den 5 februari 2019 följande:

”På grund av halkan måste timmerbilen stanna längs vägen. Följden blev att en större personbil med flak och släp körde in timmerbilen. – Det var fyra-fem personbilar som var indirekt inblandade då förarna fick väja ut från vägbanan för att förhindra fler påkörningar, säger företrädare för räddningstjänsten. Enligt den utsända reportern var det mycket halt på platsen, vilket bekräftas av räddningstjänsten.– Det var väldigt, väldigt halt - rena isgatan, sa räddningstjänstens insatschef. ”

Det är en del av det grundläggande samhällskontraktet att staten tar ansvar för att våra vägar är framkomliga under årets alla årstider. Nu inträffar det olycka efter olycka runt om i Sverige. Det kan inte uteslutas att olyckorna hade kunnat undvikas om vinterväghållningen och halkbekämpningen hade fungerat tillfredsställande. Tyvärr ökade antalet olyckor i trafiken med dödlig utgång under 2018 och vi har även sett hur antalet döda i yrkestrafiken ökar. Detta går rakt emot riksdagens nollvision om noll döda i trafiken. 

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth är följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i tjänsten så att vinterväghållningen och halkbekämpningen fungerar bättre och på ett sätt som Sveriges yrkeschaufförer och övriga bilister har anledning att förvänta sig?