Fråga 2018/19:335 Lagring av trafikunderrättelseuppgifter

av Anders Hansson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Inom de flesta svenska myndigheter bedrivs ett underrättelsearbete jämsides med den ordinarie verksamheten. Olika myndigheter har olika behov av information för att kunna utföra sitt arbete på effektivaste sätt och eftersöka uteblivna skatter, illegala varor eller andra tillståndspliktiga varor. Det kan handla om alltifrån att ett företag har anmält fel tullsats vid import till systematisk insmuggling av alkohol i syfte att undvika punktskatter.

De flesta personer använder sig av olika transportföretag för att på ovanstående sätt kringgå de regler som gäller i Sverige. Våra myndigheter behöver information om bland annat hur, när och hur ofta en eller flera personer eller ekipage passerar med olika transportmedel in eller ut från landet.

Möjligheten att till exempel koppla en misstänkt till flera insmugglingsresor ökar också drastiskt om myndigheterna har rätt att lagra trafikuppgifter och sedan bearbeta dem i syfte att bland annat utkristallisera mönster och frekvens på aktiviteterna. Därmed kan personerna eftertaxeras, och statens inkomster i fråga om skatter kan öka. Personer som är misstänkta för kriminell verksamhet kan även identifieras lättare och fångas upp om transportföretag delger våra brottsbekämpande myndigheter trafikinformation, passagerarlistor eller liknande.

Med tillgång till underrättelser samt möjlighet att lagra dessa för bearbetning i underrättelsesyfte ger vi goda förutsättningar för myndigheterna att ha en effektivare brottsbekämpning.

Med anledning av det ovanstående vill jag därför ställa följande fråga till justitie- och integrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att brottsbekämpande myndigheter, i syfte att underlätta brottsbekämpningen, ska få lagra trafikuppgifter tillhandahållna av bland annat transportföretag?