Fråga 2018/19:318 Alkobommar i hamnar

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Under Tylösandsseminariet 2017 meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth att regeringen avsätter 78 miljoner kronor för att införa alkobommar i ett tjugotal hamnar. Planen var att de första alkobommarna skulle driftsättas under 2018 med både fast och mobil utrustning.

Den 20 februari 2019 var jag på besök hos MHF Test Lab i Tibro och kunde konstatera att alla operatörsbord för alkobommar stod tomma. Det innebär att inte en enda alkobom finns driftsatt på någon plats i Sverige. Trots regeringens satsning på 78 miljoner kronor finns ingen effektiv kontroll mot rattfylleri i våra hamnar.

Alkobommar är ett effektivt sätt att kontrollera nykterheten hos bilister som kommer via båt till våra hamnar. På ett snabbt och effektivt sätt sållas eventuella rattfyllerister bort, och de kommer därmed inte ut i trafiken med alla de risker det innebär. Antalet dödade i trafiken som varit påverkade av alkohol eller droger ökar, det vet vi via den olycksstatistik som finns tillgänglig.

I den redovisning som jag har fått ligger problemet tydligen i att en myndighet, Trafikverket, har fått uppdraget. En annan myndighet, Polismyndigheten, ska lagföra de misstänkta rattfylleristerna. En oklar gränsdragning mellan två olika myndigheter är tydligen skälet till att hela projektet stannat upp. Dessutom är inte lagtext och polisens egna föreskrifter anpassade till det rationella och effektiva arbetssätt som alkobommar trots allt är.

Trafikverket har upprättat ett hyresavtal med MHF Test Lab för driften av den första hamnen. Utandningsproven lämnas automatiskt av förarna i kontrollanläggningen. Om någon bilist har svårt att uppfatta hur de ska blåsa bryter operatörer i trafikledningen in och hjälper föraren så att ingen onödig köbildning sker i hamnen och så att framkomlighet alltid prioriteras. Kontrollen sker automatiskt med stöd från operatören i trafikledningscentralen till dess att någon blåser ”positivt” i utrustningen. I dessa fall larmas polisen för att ta över ärendet.

Alkobommar är kostnadseffektiva och genomför ett stort antal utandningsprov på kort tid. Ett prov tar bara sju sekunder och därmed kan flödet genom alkobommarna vara högt. Polisiära resurser behöver inte tas i anspråk förrän en förare blåser ”positivt” i utrustningen. Att oklara direktiv från regeringen stoppar en effektiv kontroll av nykterheten är oacceptabelt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att satsningen på alkobommar ska komma igång så snabbt som möjligt?