av Roland Utbult (KD)
till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)
Med Telias köp av Bonnier Broadcasting och därigenom TV4 väcks en rad frågor om den förändrade mediemarknaden. Vi kan nu få en aktör som är både den största leverantören av internet och den största leverantören av innehåll. Telia är en kommersiell aktör med en särställning på den svenska telekommarknaden, mycket i kraft av att ha varit monopolist. Telia är den största leverantören av telefoni och internet i Sverige, och med köpet av TV4 äger man nu även den största leverantören av underhållning och nyheter jämte SVT.
Telia får med köpet av TV4 kontrollen över ett stort antal attraktiva rättigheter till sport- och underhållningsprogram. Tidigare tillhandahölls detta på ett strikt kommersiellt och konkurrensneutralt sätt till samtliga telekom- och bredbandsleverantörer.
Med den förändrade mediekonsumtionen har tillgången till attraktivt innehåll blivit avgörande för telekomoperatörer. Allt fler konsumenter tillägnar sig film, serier, nyheter och sport via sina internetbaserade plattformar.
Omvänt får även TV4 en starkare ställning som kan bli problematisk för konkurrensen om tv-abonnenter. TV4 når redan närapå 100 procent av befolkningen genom det digitala marknätet. Genom Telia får man en mycket stark position även på internetbaserade plattformar. TV4 har också genom sina existerande avtal med telekom- och bredbandsoperatörer full insyn i villkoren för Telias huvudkonkurrenter.
TV4 får dessutom både en bättre förhandlingsposition och större finansiella muskler när man går in i budgivning om attraktiva sändningsrättigheter. I framtiden kan den absurda konsekvensen bli att statsägda SVT kommer att buda mot statligt delägda TV4 i upphandlingar av TV-rättigheter.
Jag vill ställa följande fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av den situation som har uppstått i och med Telias köp av Bonnier Broadcasting och de konsekvenser som kan följa därav?