Fråga 2018/19:286 Granbarkborre i naturreservat

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Förra årets torka gynnade granbarkborren, en insekt som är ett allvarligt hot mot svenska skogar. Angreppen är i dag omfattande, och enligt uppgift berör angreppen till och med mer skog än vad som fjolårets skogsbrand tog. I Östergötland bedöms 267 000 kubikmeter skog vara angripet. Det är mer än vad som någonsin tidigare har uppmätts i skogliga inventeringar. Ett stort problem i sammanhanget är att privata markägare som har marker som gränsar till naturreservat riskerar att drabbas av nya angrepp, trots att de har vidtagit åtgärder för att få bort de angripna träden på sin egen mark. Åtgärder måste därför vidtas även i naturreservaten.
Enligt östgötska medier har Skogsstyrelsen uttalat att de vill att granbarkborren ska börja bekämpas i naturreservaten. Men då naturreservat sorterar under länsstyrelser och Naturvårdsverket är det också de statliga myndigheterna som måste fatta besluten.


Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder är miljö- och klimatministern beredd att vidta för att den viktiga bekämpningen av granbarkborre omedelbart ska kunna påbörjas också i naturreservat?