Fråga 2018/19:285 Kompetensutvisningar

av Betty Malmberg (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I en artikel i tidskriften Entreprenör den 14 februari 2019 redovisas resultaten från en studie som stiftelsen Diversify har gjort. Studien är baserad på intervjuer med knappt 600 arbetskraftsinvandrare och uppvisar ett för Sverige mycket oroande resultat. Till exempel står det att 70 procent av de intervjuade inte skulle rekommendera andra utomeuropeiska talanger att söka sig till vårt land och att hela 60 procent av de intervjuade nekats förlängning av sina arbetstillstånd eller att de fortfarande väntar på beslut. Samtidigt visar rapporten att den genomsnittliga väntetiden för en visumansökan är 15 månader. Åren har gått, och trots politisk samsyn fortsätter kompetensutvisningar att vara ett gissel i och för Sverige.

Frågan om kompetensutvisningar av högkvalificerade finns omnämnd i den sakpolitiska fyrapartiöverenskommelsen. Bland annat står det att ”problemet med kompetensutvisningar måste lösas”. Men tidsmässigt verkar detta dröja, eftersom nya regler inte väntas träda i kraft förrän 1 januari 2021. Detta samtidigt som många företag uppger att brist på kompetens är ett stort hinder för företagets utveckling.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder kommer näringsministern att vidta för att motverka den negativa bild som florerar om Sverige som land för arbetskraftsinvandrare, och vad kommer näringsministern att göra för att avhjälpa företagens upplevda brist på kompetens, till dess att talangvisum har inrättats?