Fråga 2018/19:279 Konvertering av befintliga bilar till drift med förnybara bränslen

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sju av åtta partier i Sveriges riksdag är överens om att utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent till 2030. Det är ett tufft men fullt görbart mål.

För att nå det målet behövs alla tänkbara åtgärder –alltifrån elektrifiering till effektiviseringar och ändrade beteenden. De bilar som i dag rullar ut från fabrikerna lever i genomsnitt i 17 år. Långt efter att målsättningen ska vara uppnådd. Då är det viktigt att de kan fungera med nya bränslen. Ett sätt att göra det är med så kallade drop in-bränslen. Sådant som kan fungera i dagens motorer. Ett annat sätt, som antagligen kommer att genomföras i mindre skala men som ändå är viktigt, är konvertering av bilar till andra bränslen och energibärare.

Regelverket för det är i dag krångligt och onödigt byråkratiskt. Om målen ska nås behöver man vända på alla stenar, och de som vill konvertera sina bilar till nya bränslen bör uppmuntras att göra det. Det ska framför allt inte hindras av stelbent byråkrati.

Att konvertering av befintliga bilar till drift med förnybara bränslen tillåts enligt ett enkelt och logiskt regelverk främjar i praktiken fler konverteringar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vad kommer statsrådet att göra för att konvertering av befintliga bilar till drift med förnybara bränslen tillåts enligt ett enkelt och logiskt regelverk som främjar fler konverteringar?