Fråga 2018/19:247 Avhopp från polisutbildningen

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Enligt Polismyndigheten är myndighetens kompetensförsörjningsbehov 1 045 studenter per termin. Dagens besked om att nästan en av sju nyantagna polisstudenter lämnat polisutbildningen tre veckor in på terminen är i ljuset av detta bekymmersamt.

I medierna uppmärksammas i dag att hela 107 av de 771 nya polisstudenterna slutat. Redan i december 2018 meddelades att det beställda antalet utbildningsplatser på polisutbildningen minskats. Skillnaden mellan myndighetens kompetensförsörjningsbehov och antalet studenter som utbildas är fortsatt mycket stor. Det visar tydligt på behovet av fler åtgärder för att göra både utbildningen och yrket mer attraktivt.

Det är uppenbart att regeringen inte har förmågan att lösa polisbristen. Moderaterna driver just nu på för att regeringen ska genomföra den särskilda lönesatsning som riksdagen beslutat med Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Hittills har regeringen varit helt ovillig att agera. Samtidigt säger regeringen nej till att införa betald polisutbildning som Moderaterna föreslagit.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ser statsrådets plan ut för att öka antalet kvalificerade sökande till polisutbildningen i den omfattning som krävs för att klara målet om 10 000 fler polisanställda till 2024?