Fråga 2018/19:24 Nekat uppehållstillstånd för personer som bott i Sverige länge

av Anders Åkesson (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En i Småland väletablerad familj, familjen Park i Fågelfors, som flytt från Nordkorea via Kina ska skickas ut ur Sverige. Det blev klart i och med att Migrationsöverdomstolen nyligen nekade familjen prövningstillstånd (Migrationsdomstolen: UM 14034-18).

Familjen kom från Nordkorea via Kina till Sverige i september 2008 och har bott i Fågelfors i Småland sedan oktober 2008. Man har tre barn som är födda i Sverige, 2010, 2011 och 2013, samt en dotter född 2004, som är kvar i Nordkorea. Föräldrarna har en fast anställning i en lokal trähusproduktion, och familjen är väl etablerad i det svenska samhället. 2016 köpte de en egen bostad.

Familjen har sedan tidigare ansökt om asyl men har fått avslag och har nu ansökt om arbetstillstånd. De har varit i Sverige i tio år men får inte arbetstillstånd eftersom de inte kan styrka sin identitet med pass. Nordkoreanska flyktingar kan emellertid inte få pass. Familjen ska utvisas till Sydkorea, ett land som de inte har någon koppling till.

Familjen Parks ärende är komplicerat, men vi har sett flera fall där människor som har arbete och har etablerat sig i landet inte har rätt att stanna kvar i Sverige. I en situation där det är kompetensbrist och företagen har svårt att hitta rätt personer är detta olyckligt. Att barnen är födda i Sverige och har vuxit upp här är också en viktig omständighet som man bör tänka in.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att likande situationer inte ska uppstå i framtiden?