Fråga 2018/19:228 Hot mot journalister

av Jessica Wetterling (V)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Enligt rapporten Journalisternas trygghetsundersökning – Journalisters utsatthet under 2016 från Göteborgs universitet hade 26 procent av journalisterna under 2016 utsatts för våld, hot eller trakasserier. Mest utsatta var de journalister som tog upp ämnen som immigration och flyktingskap. Män stod bakom 83 procent av hoten och trakasserierna.

Dessvärre finns det inget som tyder på att hot och trakasserier riktade mot journalister har minskat sedan 2016. Tvärtom vittnar såväl SVT som SR om att antalet hot mot journalister och andra säkerhetsincidenter har ökat kraftigt under de senaste åren. Lösningen för våra public service-företag har blivit ökade satsningar på säkerhetsåtgärder. Vänsterpartiet anser att satsningar på säkerhet är viktigt men att det långsiktiga arbetet med att stärka demokratin för att komma till rätta med problemen måste intensifieras.

Hot mot journalister skadar den fria åsiktsbildningen, granskningen av våra makthavare, public service och i förlängningen hela vårt demokratiska system. Det är ytterst allvarligt att journalister undviker att bevaka vissa grupper av individer och att skriva om viktiga samhällsfrågor på grund av hot och trakasserier.

Jag vill därför fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av ökningen av hot och trakasserier riktade mot journalister och den fria åsiktsbildningen?