Fråga 2018/19:214 Levande djur i konsumentköplagstiftningen

av Martina Johansson (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Våren 2017 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att överväga om reglerna i konsumentköplagen är ändamålsenligt utformade när det gäller köp av levande djur. Många företagare upplever det som problematiskt när man vid reklamation likställer levande djur med andra produkter. I dag ligger ansvaret på säljaren att bevisa att djuret inte led av dolda fel vid försäljningstillfället, vilket kan få mycket kostsamma och jobbiga konsekvenser. Detta blir problematiskt inte minst för hästnäringen, som är en viktig näring för Sverige.

Inom EU pågår ett arbete med ett nytt direktiv som ska ersätta det nuvarande konsumentköpsdirektivet. Direktivet föreslår att vid fel som uppkommer inom två år ska reklamationsrätt föreligga om felet kan ha funnits när varan köptes. Att jämföra levande djur med varor som tv-apparater och kylskåp är inte relevant, och trots att det har gått lång tid sedan regeringen fick uppdraget har vi inte fått någon klarhet i frågan. Kristina Yngwe (C) ställde en fråga på detta ämne för ett år sedan, och då hade inte förhandlingarna kommit så långt. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

Vad har hänt det senaste året i förhandlingarna om förslaget till nytt direktivförslag om konsumenternas rätt till reklamation när det gäller levande djur?