Fråga 2018/19:19 Trafikmedicinska mottagningar

av Barbro Westerholm (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi lever allt längre, och allt fler människor kör bil upp i hög ålder. Vi kan då inte blunda för att det finns sjukdomar och tillstånd som påverkar körförmågan. Hit hör demens, stroke och synfältsbegränsningar. Det är då viktigt att det görs en professionell bedömning av de drabbades möjligheter till säker bilkörning. En sådan bedömning kan vara svår att göra för en behandlande läkare. Att ta körkortet från en patient som man vill ha en bra relation till för att kunna behandla vederbörandes hälsoproblem kan vara svårt.

I Sverige är läkare skyldiga att till Transportstyrelsen anmäla den som inte uppfyller de medicinska kraven för att ha körkort. Sedan 2012 ska det även upprättas en anmälan när körkortshavare motsätter sig fortsatt undersökning eller utredning. Den utredande läkaren måste även meddela om en anmälan upprättas. En person kan även på egen hand uppsöka en läkare för att diskutera och utreda sitt trafikmedicinska tillstånd.

Ett körkort kan genom en trafikmedicinsk utredning återkallas. För återkallelse av körkort krävs dock att det läkarintyg som är underlag för bedömningen ska vara skrivet av en läkare med specialistkompetens. Vilken kompetens som krävs beror på det aktuella medicinska förhållandet.

Det finns enligt riksdagens utredningstjänst ingen sammanställning över uppgifter över trafikmedicinska mottagningar i landet. För Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Stockholms läns landsting finns dock information som visar att de trafikmedicinska undersökningarna utförs på olika sätt och att väntetiderna är långa: sex till tio månader.

I Region Skåne sköts verksamheten av en psykolog på heltid som anlitar en konsulterande läkare för slutbedömning och underskrift av intygen; denna läkare träffar dock sällan själv patienterna.

I Västra Götaland är det sex heltidsanställda arbetsterapeuter som har ansvaret för undersökningarna och som, när utredningarna är genomförda, skickar remissvar till remitterande läkare för ställningstagande om fortsatt körkortsinnehav.

I Stockholms läns landsting har man en trafikmedicinsk mottagning med 9–9,75 årsarbetskrafter. Utredningarna genomförs med hjälp av läkare, psykologer, arbetsterapeut, testledare och administratör. Resultaten skickas i förekommande fall till remitterande läkare och bedömning görs om ytterligare undersökningar. Här kan förtur beviljas i brådskande fall.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kan regeringen tänka sig att tillsätta en utredning om den trafikmedicinska verksamhetens organisation och kvalitet?