Fråga 2018/19:163 Ursprungsmärkning på menyer

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Som konsument ska man ha rätt att veta vad man köper.
Sverigedemokraternas utgångspunkt är att svenska konsumenter ska ha makt över sin konsumtion, kunna använda sina resurser effektivt och ha rätt att veta exakt vad det är de konsumerar. Regler för djurhållning, antibiotikaanvändning, arbetsvillkor och besprutningsgrad är exempel på information som konsumenten kan behöva för att göra ett medvetet val. Svenska produkter är ofta kända för att vara av bra kvalitet och hålla länge. Att handla svenskt innebär också kortare transporter, bättre villkor för djuren och ökat stöd till svenska företagare. Inte minst sommarens torka har gjort att fler och fler konsumenter förstår vikten av att handla svenska produkter för att gynna våra inhemska företag och säkerställa god kvalitet.

När man handlar i butik finns det vanligtvis tillfredsställande information för att förstå var maten kommer ifrån och för att kunna göra aktiva val. Värre är det på restaurang eller i kommunala bespisningar där det oftast helt saknas information om matens ursprung. Konsumenter ska såklart ha rätt att veta vad de köper, även på restaurang. Därför bör det framgå av menyn vilket ursprung huvudingrediensen i maträtten har, då det har avgörande betydelse för hur mycket och vilka restprodukter man kan förvänta sig att få i sig och hur villkoren ser ut för produktionen.

Den senaste skandalen med polskt kött från sjuka djur, som serverats på restauranger och i skolor i Sverige är bara en i raden av skandaler med importerat kött och ytterligare ett exempel på varför ursprungsmärkning på menyer och i storkök är så viktigt.

Vi uppskattar att regeringen delar vår uppfattning i denna fråga och därför har gett Livsmedelsverket i uppdrag att undersöka hur vi ska gå till väga för att införa ursprungsmärkning på menyer och i storkök. Nu har myndigheten redovisat sitt uppdrag.

Därför vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att agera i enlighet med den av regeringen tidigare utlovade politiken och införa ursprungsmärkning på menyer?