Fråga 2018/19:150 Skattepengar till våldsbejakande islamister

av Boriana Åberg (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

För att en organisation ska få bidrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) krävs det att organisationen uppfyller bland annat följande krav:

  1. Företrädare för organisationen ska respektera alla människors lika värde och inte uttrycka sig på ett sätt som nedvärderar eller hetsar mot olika grupper i samhället (grundat på kön, könsuppfattning eller identitet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, etnicitet eller funktionsnedsättning).
  2. Inbjudna föreläsare ska respektera alla människors lika värde och inte uttrycka sig på ett sätt som nedvärderar eller hetsar mot olika grupper i samhället (grundat på kön, könsuppfattning eller identitet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, etnicitet eller funktionsnedsättning).
  3. Den verksamhet som bedrivs ska inte verka exkluderande för människor grundat på kön, könsuppfattning eller identitet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, etnicitet eller funktionsnedsättning om det inte finns godtagbara skäl. 

Vid två tillfällen har MUCF nekat bidrag till organisationen Sveriges Unga Muslimer (SUM) på grund av samröre med våldsbejakande islamister. I båda fallen har SUM överklagat. Nyligen kom en dom från förvaltningsdomstolen i Stockholm att det inte finns skäl att avslå SUM:s ansökan om bidrag. Detta trots att organisationen återkommande har bjudit in föreläsare som är kända antisemiter och homofober.

Det är djupt problematiskt att antidemokratiska organisationer ska kunna få skattepengar till att undergräva demokratin och principen om alla människors lika värde. I januariöverenskommelsens 73-punktslista står det följande: 

"Demokratin ska värnas, både här hemma och i världen. Arbetet mot våldsbejakande extremism samt antiziganism, antisemitism, islamofobi och all annan form av rasism ska stärkas." 

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skattepengar inte ska användas till att stödja organisationer som hyllar kvinnoförtryck, homofobi och antisemitism?