av Jessica Rosencrantz (M)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Datatrafiken har ökat kraftigt det senaste decenniet och väntas fortsätta öka. Det finns en ständig efterfrågan på snabbare och mer robust trådlös uppkoppling, och 5G-tekniken är i stort sett redo att rullas ut på ett kommersiellt plan. När vi får 5G på plats kommer många nya möjligheter som kräver en snabbare uppkoppling att öppnas upp. Tekniken är därmed en förutsättning för att ta digitaliseringen till nästa nivå.
I takt med att samhället i allt större utsträckning digitaliseras får samtidigt den digitala infrastrukturen en alltmer central roll som samhällsviktig infrastruktur. Det ställer helt nya krav på de säkerhetsmässiga aspekterna av uppbyggnaden.
Kinesiska Huawei är ett av de företag som kommit långt i sin utveckling av 5G-tekniken, och företaget har därför nämnts som potentiell leverantör av tekniken på flera håll. På senare tid har dock anklagelser från flera länder om bedrägeri och spionage skakat den kinesiska mobiljätten. Bland annat har USA och Australien stoppat bolaget från inblandning i 5G-teknik.
Ett industrispionage från ett utländskt företag skulle potentiellt kunna skada både svensk säkerhet och svenskt näringsliv hårt. Möjligheten att införa ett regelverk för att kunna kontrollera utländska direktinvesteringar, och ytterst ha möjligheten att stoppa de investeringar som hotar vår säkerhet, är därför central.
I ljuset av detta är Anders Ygemans kommentar i relation till Huawei om att Sverige bör överväga att införa lagliga möjligheter att stoppa utländska företag från att delta i utbyggnader av det här slaget välkommen. Beskedet är dock otydligt, särskilt avseende nästa steg i processen.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Är det statsrådets mening att Sverige bör införa ett regelverk som möjliggör en laglig väg att stoppa utländska företag från att bygga samhällskritisk digital infrastruktur, och hur snabbt kan Sverige få ett sådant regelverk på plats?