Fråga 2018/19:146 Längre och tyngre lastbilar samt längre tågset

av Magnus Jacobsson (KD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Transportsektorn är en av de sektorer som dras med stora utsläpp av koldioxid. Vi behöver hitta långsiktiga lösningar som gör att transportsektorn inte belastar klimatet på samma sätt som i dag. Redan i dag finns det lösningar som kan minska utsläppen och samtidigt öka konkurrenskraften.

Om vi accepterar tyngre och längre lastbilar kommer det att innebära att vi kan transportera mer gods till en lägre kostnad. På samma sätt kan vi öka effektiviteten även inom järnvägen genom att underlätta för tågoperatörerna så att de kan transportera mer gods i längre tågset.

De försöksverksamheter som pågår och har pågått med längre och tyngre lastbilar i Sverige visar på positiva effekter på utsläppen av koldioxid. Från och med den 1 juli 2018 är det möjligt att transportera med 74-tonslastbilar på det av Trafikverket utpekade BK4-vägnätet. Men det är fortfarande på en väldigt liten del av vägnätet som det är möjligt att transportera med 74-tonslastbilar.

En annan fördel med större och tyngre transporter är att vi kan transportera mer gods till en förhållandevis låg merkostnad. Det stärker vår konkurrenskraft. 

Finland möjliggjorde transporter med 76-tonslastbilar 2013 och införde i januari i år 34,5 meter som standardlängd för lastbilar. Det gör att näringslivet i Finland har fått bättre förutsättningar, vilket ökar dess konkurrenskraft samtidigt som vårt näringsliv inte har fått samma konkurrensförbättringar.

Forskning visar att den största samhällsekonomiska nyttan uppstår med både tyngre och längre lastbilar.

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth blir därför följande:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att svenska åkerier och tågtransportörer ska få samma goda förutsättningar som Finlands åkeriföretagare?