Fråga 2018/19:138 Byggandet av Österleden

av Magnus Jacobsson (KD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Stockholm är en av Europas snabbast växande regioner. Det är positivt, men det förpliktar. Om Stockholm ska ha en väl fungerande infrastruktur är det viktigt att man satsar både på spårbunden och på bilbunden trafik. Det är också viktigt att trafiken planeras på ett sådant sätt att man kan kombinera olika trafikslag för att på så sätt minska sitt miljöavtryck.

Samtidigt räcker det inte med kollektivtrafik och olika former av kombinationer av transportsätt för att hantera befolkningstillväxten i Stockholm. Tvärtom vi måste bygga ut infrastrukturen även i Stockholm. En av de viktigaste länkarna som just nu saknas är Österleden, eller Östlig förbindelse som den också kallas. Kärt barn har många namn. Med denna förbindelse skulle Stockholm kunna få den ringled som man så väl behöver. För tillfället är det svårt att få till en byggnation, då det saknas en ”kommunal och regional medfinansiering”. Samtidigt finns det en möjlighet att kompensera för denna brist på medfinansiering genom att man finansierar en del genom en ”bompeng” på ett belopp motsvarande vad den kommunala och regionala medfinansieringen skulle ge. En del beräkningar talar för att den önskade medfinansieringen skulle kunna uppnås genom ”bompeng”.

Jag vill därför fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

 Ämnar statsrådet skynda på en byggnation av Österleden genom att använda sig av en ”bompeng” för att ersätta den kommunala och regionala medfinansieringen?