Fråga 2018/19:131 Framtidsanpassade elmätare

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I takt med att fler saker blir elektriska ökar också behovet av el och god överföring av el. Tillgången till el samt överföringskapaciteten är dock begränsad, och det krävs fler insatser för att vi på ett effektivt sätt ska kunna möta detta ökade behov.

I det stora handlar det om att vårda vår värdefulla baskraft, skynda på utbyggnad av elnäten och säkerställa robusta elsystem. Men fler saker måste ske parallellt med detta arbete för att vi ska kunna lyfta hela Sveriges potential. Att enskilda hushåll ska kunna vara med och bidra till effektivare och mer medveten konsumtion kan på aggregerad nivå bidra starkt till såväl ökad tillgång till el som minskad påfrestning i systemen, särskilt under kritiska höglasttimmar.

En av flera förutsättningar för detta är att de nya kraven på elmätare utformas på ett begåvat sätt så att de är enkla, säkra och transparenta att använda. Den tekniska utvecklingen går snabbt och då måste lagstiftningen utformas så att hela samhället snabbt och enkelt kan tillgodogöra sig denna nya teknik. Med öppna system som tillåter en mångfald av lösningar för insamlande av data kan man i realtid följa sin konsumtion och ofta med ett enkelt knapptryck modifiera den. Det skapar innovationskraft och konkurrenskraft som gynnar användaren och miljön.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur tänker statsrådet säkerställa att krav på elmätare möter framtidens behov?