Fråga 2018/19:123 Delningsekonomin

av Jessica Rosencrantz (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Delningsekonomin växer snabbt. Tack vare delandet kan resurser utnyttjas mer effektivt och komma fler till del. Att människor delar varor och tjänster med varandra har förekommit i alla tider. De senaste årens omfattande digitalisering har dock skalat upp detta till nya nivåer. Plattformar matchar människors efterfrågan på delade varor och tjänster mot utbudet på bara några sekunder.

Vinsterna av en välutvecklad delningsekonomi är potentiellt enorma. Ur hållbarhetssynpunkt finns sannolikt några av de allra största vinsterna där underutnyttjade resurser kan effektiviseras. Väldigt mycket återstår dock att göra för att nå delningsekonomins fulla potential.

Uppdraget till Utredningen om användarna i delningsekonomin var snävt. Direktiven var att genomföra en beskrivande kartläggning av olika delningsekonomiska modeller, och att resonera kring nuvarande lagstiftning och det eventuella behovet av författningsändringar relaterade till delningsekonomin. Utredaren tilläts dock inte att lämna skarpa förslag på lagändringar.

I april 2017 konstaterade utredningen att delningsekonomin i Sverige fortfarande befinner sig i ett tidigt skede. Trots att det är i det tidiga skedet som möjligheten är som störst att forma framtiden har regeringen ännu inte gjort någon betydande uppföljning och än mindre lagt fram någon proposition på riksdagens bord.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur avser ministern att följa upp utredningen om delningsekonomin, och vilka åtgärder arbetar ministern för närvarande med för att främja delningsekonomins utveckling i Sverige?