Fråga 2018/19:119 NIU på Berga naturbruksgymnasium

av Alexandra Anstrell (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Runt om i Sverige finns massor av olika idrottsgymnasier som är godkända av Skolverket. Bland annat finns NIU, Nationellt godkänd idrottsutbildning, för den som vill kombinera utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund.

I Stockholms län finns den enda NIU inom ridning på Berga naturbruksgymnasium. Det är en utbildning som uppskattas av både elever och föräldrar och som tillhandahåller en unik möjlighet för ungdomar att kunna elitsatsa på en sport utan att skolgången hämmas. Efter en tillsyn av Skolinspektionen fick skolan nedslag eftersom eleverna på NIU måste ha tillgång till en egen elithäst, vilket inte anses vara förenligt med en avgiftsfri skolgång.

Ingen sport är gratis och om vi då är stelbenta vad gäller regler för idrottsrelaterade kostnader blir det i längden omöjligt att driva idrottsgymnasier när avtal med sponsorer inte täcker alla kostnader. Det är viktigt att betona att sådana avtal inte hör till det vanliga i alla sporter.

Det är som sagt positivt att ungdomar och elever kan kombinera studier och elitidrott. Det är svårt att träna ridning, skidåkning eller bandy utan hästar, skidor eller klubbor. Vi borde göra vad vi kan för att förenkla, inte försvåra, sådana upplägg.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur ser ministern på idrottsgymnasiernas möjligheter att bedriva sin verksamhet utan att stängas ned på grund av de kostnader som oundvikligen medföljer idrotten?