Fråga 2018/19:107 Internationella observatörer i Hebron

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Under Osloprocessen år 1994 upprättades observatörsstyrkan TIPH (Temporary International Presence in Hebron) i syfte att skydda palestinierna i Hebron efter att en bosättare skjutit ihjäl 29 palestinier under morgonbönen. TIPH består av 64 obeväpnade observatörer från sex länder, däribland Sverige.

Den israeliska regeringen har beslutat att inte förlänga mandatet för TIPH. Premiärminister Benjamin Netanyahu motiverar beslutet med att de inte kan ”tillåta närvaron av en internationell styrka som motarbetar oss”. Två incidenter anses ligga bakom beslutet. Enligt israelisk polis har en observatör vandaliserat en bosättarbil, och en annan har enligt uppgift givit en bosättarpojke en örfil. Beslutet kan också vara en reaktion på en intern TIPH-rapport med hård kritik mot den israeliska regeringen. I den konstateras bland annat att Israel regelbundet bryter mot internationella regler kring hur en ockupationsmakt ska agera och att de radikala bosättarna gör livet svårt för palestinierna i den del av Hebron som kontrolleras av Israels armé. Rapporten, som inte är offentlig, har enligt uppgift dokumenterat över 40 000 övergrepp och brott mot internationell rätt under de två decennier som TIPH funnits i staden.

Samtidigt meddelar nu Kyrkornas världsråd att de av säkerhetsskäl avslutar det ekumeniska följeslagarprogrammets närvaro i Hebron. Följeslagarna fyller en liknande funktion som TIPH, att genom sin blotta närvaro som en tredje och oberoende part förhindra våldsamma sammandrabbningar eller övergrepp. När de båda lämnar Hebron minskar den internationella närvaron drastiskt i ett av de mest konfliktfyllda områdena på Västbanken. Detta i en tid då den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem rapporterar att israeliska säkerhetsstyrkor arresterat minst 117 palestinier (inkluderat 22 minderåriga), gjort minst 204 räder mot städer och byar, minst 161 räder mot hem och satt upp minst 146 mobila checkpoints på Västbanken under de två veckorna mellan den 29 december 2018 och den 11 januari 2019.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att stärka närvaron av internationella observatörer i Hebron och i andra delar av Västbanken?