Interpellation 2018/19:96 Den ekonomiska politikens konsekvenser för boende på landsbygden

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Inför valet år 2014 lovade Magdalena Andersson, Socialdemokraterna, att inte höja bensinskatten. "Det är ju jättedyrt att tanka bensin som det är", löd motiveringen. Sedan dess har finansministern och regeringen höjt skatten varje gång de fått chansen.

Nyligen klargjorde finansministerns kollega i regeringen, Isabella Lövin, i SVT:s program Agenda att det som väntar åren framöver är dyrare drivmedel genom ytterligare höjd bensin- och dieselskatt – skatter som redan i dag är på rekordhöga nivåer. Samtidigt är det ytterst oklart hur boende på landsbygden, som är beroende av bilen, ska kompenseras för detta i den överenskommelse som träffats mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

De allra flesta som bor utanför städerna är beroende av bilen för att ta sig till jobbet, hämta på förskolan och skjutsa till träningen. Men väldigt få har användning av en elcykel eller råd att köpa en elbil – trots subventioner. Den gröna skatteväxling på 15 miljarder kronor som regeringen avser att genomföra innebär sänkt skatt på arbete och höjd skatt på sådant som är dåligt för miljön och klimatet. Eftersom man inte har redovisat alla skatter som ska höjas respektive sänkas är det oklart hur detta kommer att slå mot alla dem som varje dag måste ta bilen till jobbet, till dagis och till mataffären. Sverige måste sänka utsläppen från transporterna. Men det är viktigt att det sker på ett sätt som inte gör det omöjligt för människor att få sin vardag att gå ihop.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur avser ministern att säkerställa att höjda bensin- och dieselskatter inte gör det dyrare att bo och leva på landsbygden, och tycker ministern fortfarande att det är "jättedyrt" att tanka?