Interpellation 2018/19:73 Sverige som innovationsland

av David Josefsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I slutet av januari, inför World Economic Forum i Davos, släpptes 2019 Bloomberg Innovation Index. Det är ett index av mediahuset Bloomberg som rankar hur väl olika länder står sig vad gäller att främja innovationer i sitt lands ekonomier, och ges ofta ganska mycket uppmärksamhet både globalt och i Sverige. Det uppmärksammades i år i bland annat Sveriges Television och Veckans Affärer.

Sverige har tidigare presterat bra i dessa rankningar; förra året låg vi på plats två. Tyvärr föll vi i år till plats sju. Med dagens knivskarpa konkurrens blir varje placering i toppskiktet mellan länder allt viktigare. Att komma på andra plats när en ny batterifabrik, en ny kemifabrik eller ett nytt techbolag ska etablera sig generar inga skatteintäkter, arbetstillfällen eller teknisk utveckling. Om vi tror på att Sverige ska vara en kunskapsbaserad ekonomi och att våra konkurrensfördelar ligger i högt tekniskt kunnande och hög innovationstakt är detta en oroväckande utveckling, särskilt om man beaktar att två av våra nära grannländer – Tyskland och Finland – ligger före oss på plats två respektive tre. Övriga länder som ligger före är Sydkorea, Israel, Singapore och Schweiz.

Att Sverige ska vara en innovationstät och ledande kunskapsnation tror jag inte det råder någon politisk oenighet om. I både regeringsförklaringen och den så kallade januariöverenskommelsen nämns också innovationer som viktiga politiska områden. Att regeringen är för och lyfter upp innovationer är bra – men det framgår inte särskilt konkret hur den politiken ska genomföras.

Med bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen konkret att vidta för att stärka Sveriges roll internationellt som en innovationsintensiv ekonomi?