av Johan Hultberg (M)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
SVT:s program Uppdrag granskning gjorde nyligen en granskning om barn som far illa. Enligt granskningen har minst 150 barn farit illa under de senaste tre åren; detta trots att socialtjänsten fått kunskap om deras situation. Granskningen bekräftar i mångt och mycket allvarliga men redan kända brister. Socialtjänsten brister bland annat i uppföljning av placerade barn och tycks många gånger inte beakta barnperspektivet. Många barn som far illa blir inte lyssnade på eller tagna på tillräckligt stort allvar.
Vad som också framkom när Uppdrag granskning gick igenom de lex Sarah-anmälningar som gjorts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om barn var att var sjätte kommun aldrig gjort någon lex Sarah-anmälan om barn sedan IVO bildades år 2013. Det finns säkert kommuner vars socialtjänst under denna period inte haft anledning att göra någon lex Sarah-anmälan, men att över 50 kommuners socialtjänster sedan år 2013 inte ska ha haft några allvarliga missförhållanden eller påtagliga risker för allvarliga missförhållanden avseende barn känns föga sannolikt. Lex Sarah-anmälningar är ett viktigt verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet inom socialtjänsten och syftar till att missförhållanden ska åtgärdas och för att förebygga att liknande missförhållanden uppstår igen. Om inte anmälningar görs enligt lex Sarah innebär det ett allvarligt avbräck i detta viktiga kvalitetsarbete.
Under förra mandatperioden tillsattes en särskild utredare med uppdrag att se över socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter. Det var välkommet. Från Moderaternas sida har vi länge framhållit de stora utmaningar som svensk socialtjänst har och påtalat de på sina håll allvarliga brister som ytterst drabbar värnlösa barn. Vi har också lagt en lång rad förslag till reformer för att stärka socialtjänsten och för att generellt förbättra arbetet riktat mot socialt utsatta barn. Bland annat vill vi se en ny socialtjänstlag, ge socialtjänstens viktiga medarbetare bättre villkor samt professionalisera familje- och jourhem. Sammantaget menar vi att det behövs en nationell handlingsplan för att stärka socialtjänsten och förbättra dess kvalitet. Vi menar att det behövs nationella kvalitetskrav för att säkerställa socialtjänstens kvalitet så att alla får det stöd som de har rätt till.
Med anledning av ovanstående har jag följande frågor till socialminister Lena Hallengren: