Interpellation 2018/19:62 En långsiktigt hållbar och stram migrationspolitik

av Arin Karapet (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige behöver en långsiktigt hållbar och stram migrationspolitik. Detta ställt mot de integrationsproblem vi har. Bidragsberoende och framväxt av parallellsamhällen är några exempel. Runt om i landet råder brist på bostäder och på utbildad personal i välfärden.

Sverige har på några få år tagit emot 300 000 asylsökande. Anhöriginvandring tillkommer. Vi har dessutom fortsatt ett mottagande av asylsökande som i ett EU-perspektiv är högt i relation till vår folkmängd. År 2017 var vi på plats sju i EU vad gäller mottagande av asylsökande ställt mot folkmängd. Det första halvåret år 2018 var vi på plats sex.

Det migrationspolitiska lagförslag som regeringen har aviserat, och som ligger närmast i tiden, är en utökad rätt till familjeåterförening. Detta utan krav på bostad eller jobb hos den person som finns i Sverige, så kallat försörjningskrav. Det kommer att betyda fler asylsökande och fler inresta anhöriga till Sverige. Samtidigt ska den så kallade tillfälliga lagen fortgå i ytterligare två år. Regeringen avser därutöver att tillsätta en parlamentarisk kommitté rörande migrationen. Där ska man driva införandet av en ny humanitär skyddsgrund.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

På vilket sätt säkerställer ministern och regeringen att Sverige har den strama och långsiktigt hållbara migrationspolitik som Sverige behöver, givet bland annat integrationsproblemen?