Interpellation 2018/19:286 SJ:s biljettförsäljningskanaler

av David Josefsson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trots att järnvägstrafiken i Sverige är avreglerad är monopolet i praktiken inte avskaffat eftersom en stor del av alla biljettköp sker genom SJ:s försäljningskanaler. SJ:s försäljningskanaler har en dominerande ställning på marknaden som byggdes upp innan avregleringen. Tyvärr tillåts endast vissa aktörer förutom SJ att sälja sina biljetter genom dessa kanaler. MTR Express och Saga Rail, två av de aktörer som inte släppts in, anmälde därför SJ till Konkurrensverket förra året.

Som göteborgare, men också för alla stockholmare och alla andra som reser mellan Sveriges två största städer, är det viktigt med konkurrens på Sveriges viktigaste tågsträcka. Men utan rättvisa villkor blir konkurrensen snedvriden. I dag tillåts inte konkurrenter som MTR Express att använda SJ:s biljetplattform. Ur SJ:s perspektiv kanske ett vettigt beslut, men ur ett samhällsperspektiv helt fel, menar jag.

Konkurrensverkets ställningstagande är nu klart. Med anledning av detta har verket i en skrivelse till regeringen rekommenderat att regeringen initierar en översyn av nuvarande ordning samt överväger behovet och utformningen av en reglering gällande biljettförsäljning för kommersiell persontågstrafik.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ställer sig ministern och regeringen till att initiera en översyn i enlighet med Konkurrensverkets rekommendation?