Interpellation 2018/19:285 Elsparkcyklar i stadsmiljöer

av Hans Rothenberg (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

De många elsparkcyklar som på kort tid placerats ut i svenska städer har mött blandade reaktioner. Dels på grund av deras framfart i hög hastighet på gång- och cykelbanor, dels för att de står parkerade eller ligger slängda i vägen huller om buller på trottoarer och fria ytor.

Själva konceptet med de utplacerade elsparkarna är att de enkelt ska kunna nyttjas via en appfunktion i telefonen. Efter användandet är det bara att ställa ifrån sig sparken var som helst och inte behöva bry sig om den mer.

Det bristfälliga ansvarstagandet och handhavandet av dessa fordon från såväl producenterna som användarna verkar inte vara av övergående karaktär. Detta bristfälliga ansvar för elsparkarna och dess nyttjande, men också och inte minst hur de lämnas kvar efteråt, skapar utöver allmän irritation också hinder och faror i trafiken. De orsakar oreda på såväl gångytor som i körfält, och nyligen rapporterades om det första dödsfallet i Sverige där en elsparkcykel var inblandad.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att skapa säkrare och mer ordnade förhållanden avseende elsparkcyklar i stadsmiljöer?