av Daniel Bäckström (C)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
Sommaren 2018 blev en torr sommar med missväxt och ett stort antal bränder som följd. Samhällets krisberedskap ställdes på sin spets, och Sveriges samlade resurser för skogsbrandsbekämpning visade sig för andra gången på bara några år inte vara tillräckliga. Skogsägare och enskilda näringsidkare fick betala priset för det.
Redan nu ser vi att skogsbrandssäsongen, tidigare än vanligt, har dragit igång, samtidigt som vi vet att det är torrt i skog och mark. Bäckarna porlar inte i skogen.
Utvärderingen efter branden visar att även om insatserna i stort sett gick bra fanns många brister. Sverige är inte tillräckligt väl rustat för att vi ska kunna känna oss trygga inför framtida stora och komplicerade skogsbränder. I utredningen föreslås många åtgärder för att beredskapen för stora bränder ska bli bättre nationellt.
Vid skogsbränderna 2018 fick Sverige omfattande hjälp via EU:s civilskyddsmekanism, och ett stort antal EU-länder bidrog med personal och materiel. EU:s stöd till Sverige var EU:s hittills mest omfattande räddningsinsats. Faktum är att Sverige behövde hjälp att släcka bränderna vid inte mindre än två olika tillfällen sommaren 2018 – först i början av juni när MSB proaktivt och i beredskapshöjande syfte begärde stöd via EU i form av brandbekämpningsflyg, och sedan i mitten av juli när bränderna återigen visade sig vara okontrollerbara.
Centerpartiet är kritiskt till att regeringen inte gav MSB i uppdrag att fortsätta begära stöd via ERCC under hela sommaren och att insatsen avslutades i juni trots att man visste att bränderna inte var släckta och att torkan skulle fortsätta eftersom det inte regnat på så länge och trots att man visste att det tar tid att flyga upp brandsläckningsflygen till Sverige. Centerpartiet sa redan tidigt i somras att vi vill att Sverige ska köpa in egna brandsläckningsflygplan då de visat sig vara mycket effektiva i släckningsarbetet.
På MSB vidtas nu åtgärder för att få en bättre nationell grundberedskap med bland annat helikoptrar som förstärkningsresurser.
Därför vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg: