av Alexandra Anstrell (M)
till Statsrådet Mikael Damberg (S)
I Stockholmsregionen, som på många andra ställen runt om i landet, är grundvattennivån långt under de normala, vilket kan medföra stora problem, inte minst ute på öarna i skärgården. Det kan leda till stora problem för boende, besökare och företagare – inte minst bland de gröna näringarna.
Torka och brist på vatten ger effekter inom många områden, såsom jordbruk, skogsbruk, dricksvattenproduktion, vattenkraft samt industrier med vattenbehov. Risken för skogsbränder ökar också kraftigt vid långvarig torka, vilket vi inte minst minns från sommaren 2018. Redan nu har flera bränder härjat runt på flera olika ställen runt omkring i Sverige.
Flera kommuner i Sverige har de senaste åren drabbats hårt av torka och vattenbrist, vilket har inneburit stora påfrestningar för kommunerna och de regioner de ligger i.
I dag kan kommuner som utfört eller avser att utföra åtgärder för att förebygga naturolyckor i bebyggda områden söka bidrag via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för åtgärderna. När sådana naturolyckor sker i befintlig bebyggelse medför det stora kostnader för samhället. Det är generellt mer lönsamt att förebygga en naturolycka i bebyggda områden än att ta konsekvensen av att den inträffar. Naturolycka avser i detta sammanhang skred, ras eller översvämning, men dessvärre innefattas inte åtgärder för att hantera vattenbrist och torka. Vi moderater vill ändra anslagsändamålen för anslaget 2:2 Förebyggande åtgärder mot jordskred och andra naturolyckor inom utgiftsområdet Försvar och samhällets krisberedskap till att också innefatta vattenbrist och torka.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga ststsrådet Mikael Damberg: