av Kjell Jansson (M)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Stockholm är fortsatt tillväxtmotorn i Sverige som ser till att skattemedel rullar in till staten. Staden är säte för huvudkontor i Norden, och det är en plats vi måste värna om för att inte tappa i konkurrensvillkor med andra länder.
En viktig del för att bevara konkurrenskraften är att vi har en fungerande infrastruktur. I dag finns det tre viktiga orsaker till Stockholmsregionens tillväxtproblem: dålig framkomlighet, brist på bostäder och brist på kompetens. Frågorna hör ihop då bostadsbristen driver upp priserna, vilket gör att färre har råd att bo i de nya bostäder som byggs i attraktiva lägen och därför måste söka sig längre bort. Med en växande stad krävs dessutom att fler samsas på samma yta, oavsett om det gäller bil- eller kollektivtrafik.
Samtidigt som kollektivtrafiken byggs ut måste också infrastrukturen för bilarna fungera. Österleden är där den saknade länk som skulle knyta samman Norra och Södra länken så att Stockholm får en komplett ringled och ett mycket mer robust och pålitligt trafiksystem.
Inför valet var uppslutningen för Österleden omfattande. De 26 länskommunerna enade sig via sin samarbetsorganisation Storstockholm om att Österleden måste prioriteras. Både landstinget och Mälardalsrådet vill se den byggas, nästan alla partier vill detsamma, och olika mätningar visar att 80 procent av stockholmarna vill se den byggd. Allt var upplagt för att en ny regering efter valet 2018, oavsett färg, skulle kunna påbörja projektet. Ändå finns den inte med bland de 73 punkterna i januariöverenskommelsen.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Kommer ministern och regeringen att fatta beslut om att byggnationen av Österleden ska påbörjas under mandatperioden, eller är planerna skrotade?