Interpellation 2018/19:12 Stärkt upphovsrätt

av Jörgen Warborn (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Tillverkarna av piratkopierade och illegala produkter är vinnare i julhandeln. The European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights visade att försäljningen av piratkopierade kosmetikamärken uppgick till 370 miljoner, klädesmärken till 6,3 miljarder, spel och leksaker till 120 miljoner och sportartiklar till 160 miljoner.

Detta påverkar naturligtvis företagens lönsamhet negativt. Även arbetstillfällen går förlorade. PRV menade att enbart klädhandeln beräknades förlora mer än 4 000 jobb per år på piratkopiering.

Den nya tekniken, särskilt bredbandsutvecklingen, har förändrat villkoren för dagens upphovsmän. Men grundtanken bakom upphovsrätten är fortfarande densamma: att upphovsmän ska kunna leva på och få bestämma över sitt skapande. Tyvärr är piratkopieringen av film och tv, både nedladdning och streamning, omfattande. Detta är inte bara en stor förlust för upphovsmännen utan dessutom ett stort problem för företagen och för staten. När allt försvinner ut i en svart marknad försvinner även moms och andra skatteintäkter som väl kan behövas för att öka resurserna till skola, vård och omsorg.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska piratkopieringen av produkter? 
  2. Vilka konkreta förslag kommer ministern att lägga fram för att stärka upphovsrätten?