Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör åtgärda de brister som framkommer i rapporten, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
På det arbetsmarknadspolitiska området har vi i dag stora utmaningar, detta på grund av den stora migration som tidigare regeringar öppnat för. Vi har i dag en rekordlåg arbetslöshet bland svenskfödda men en stor arbetslöshet bland utlandsfödda och då allra mest bland utomeuropeiskt födda personer. Regeringen har valt att investera stora belopp på integrationssatsningar och etableringsåtgärder men med mycket låga resultat. De låga resultaten är ett faktum som vi kan se i olika rapporter och granskningar – inte minst i denna rapport från Riksrevisionen som granskar deltagandet i de arbetsmarknadspolitiska insatser som tidigare regeringar gett i uppdrag till Arbetsförmedlingen.
I rapporten har Riksrevisionen valt att inkludera de flesta arbetsmarknadspolitiska insatser och program 2006–2015 men valt att bortse från ett fåtal program då de inte bedömts vara relevanta för en jämförelse mellan volymbedömning och utfall.
Enligt Riksrevisionen har regeringen endast träffat rätt i knappt 17 procent av fallen, och orsaken till de omfattande felbedömningarna är en överoptimism snarare än svårigheter i att göra en mer träffsäker prognos. Anledningarna till den överoptimism som vi nu ser är flera och återfinns i rapporten. Riksrevisionen beskriver också de risker som en överoptimism medför och som har stora konsekvenser för framtida program och satsningar.
Riksrevisionen bedömer också att systematiskt genomförda förberedelser med utgångspunkt i kända förklaringsfaktorer skulle kunna öka träffsäkerheten i regeringens bedömningar. Men detta har alltså inte gjorts.
En annan anledning är också Arbetsförmedlingens vilja att genomföra vissa satsningar. I dessa fall har man valt att inte ta hänsyn till viktiga parametrar för att få till stånd ett arbetsmarknadspolitiskt program. En mer realistisk prognos skulle i de fallen resultera i att programmen inte genomfördes.
Sverigedemokraterna anser att det är av största vikt att använda sig av rätt siffror och sanningsenliga prognoser för att inte riskera felbedömningar av den magnitud vi nu ser.
Det finns en stor risk för en ineffektiv resursanvändning då styckkostnaderna för en insats blir mycket stora då deltagandet är lågt. Speciellt om man räknar in implementeringskostnaderna i varje insats. Det vi nu ser är en skönmålning av etableringsåtgärder som skattebetalarna får betala.
Alexander Christiansson (SD) |
|
Ebba Hermansson (SD) |
Magnus Persson (SD) |