Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rimlig tid för att återuppföra bostadshus efter brand innan Skatteverket tar ställning till eventuell ändrad fastighetsstatus och tillkännager detta för regeringen.
Småhusägare betalar idag en kommunal fastighetsavgift på 0,75 procent av taxeringsvärdet. Fastighetsavgiften har dock ett tak som innebär att ägare aldrig behöver betala mer än takbeloppet per fastighet. För inkomståret 2018 är takbeloppet 7 812 kr.
En obebyggd småhustomt belastas fastighetsskatt på 1 procent av taxeringsvärdet. En fastighet där ett hus byggs men inte är färdigställt betalar också fastighetsskatt.
Skillnaden kan tyckas vara marginell och hanterbar. För de flesta som gett sig in i tomtköpar- och husbyggartankar är det kostnader som är förutsägbara och kan läggas in i kalkylen.
Desto svårare att hantera kan denna skillnad i beskattning mellan bebyggd tomt och obebyggd tomt bli för fastighetsägare som drabbas av brand.
Om bostadshuset helt brinner ner förlorar ägarna inte bara sin bostad och sitt bohag. Deras fastighet ändrar också status hos Skatteverket från bebyggd tomt till obebyggd tomt och beläggs fastighetsskatt istället för den takbegränsade fastighetsavgiften
Innan man införde kommunal fastighetsavgift 2008 fanns ventiler som gjorde att Skatteverket kunde ta hänsyn till branddrabbade småhusägare för att de inte skulle behöva belastas med sten på börda.
Det är inte rimligt att småhusägare som utan förskyllan förlorar sin bostad också ska drabbas av stora negativa skatteeffekter. Istället för att en fastighets status omgående ändras efter brand, från bebyggd tom till obebyggd, och belastas med fastighetsskatt bör fastighetsägaren få rimlig tid att återuppföra ett nytt bostadshus. Detta bör riksdagen tillkännage regeringen som sin mening.
Jonas Eriksson (MP) |
|