Motion till riksdagen
2018/19:61
av Julia Kronlid m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2017/18:276 Föräldrapenning för fler familjekonstellationer och reserverad grundnivå


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår den del av propositionen som avser att grundnivån i föräldrapenningen ska reserveras.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i de fall det finns två vårdnadshavare ska föräldrapenningdagar som går att överföra i första hand erbjudas vårdnadshavarna och i andra hand kunna överlåtas till en sambo som enligt lag kan likställas med förälder och tillkännager detta för regeringen.

Avslag på att grundnivån i föräldrapenningen ska reserveras

Välmående familjer är själva grunden för ett välmående samhälle. Den centrala utgångspunkten för Sverigedemokraternas familjepolitik är att barnens bästa ska beaktas i alla situationer inom familjepolitikens område.

Därav ser Sverigedemokraterna med stor oro på regeringens fortsatta försök att med tvång underminera barnfamiljers möjlighet att själva, utifrån sina egna unika behov, forma sin vardag. Vi menar att det inte är politikers ensak att diktera hur enskilda familjer lägger sitt livspussel. Vi är i stället övertygade om att familjerna själva besitter den bästa kompetensen för att lösa det.

Varje familj har olika förutsättningar och måste tillåtas göra sina prioriteringar efter vad som är bäst i deras situation. Det finns en oändlig mängd faktorer som varierar från familj till familj och från barn till barn. En annan aspekt som vi med oro ser på är de ekonomiska konsekvenser som kan vara förödande för familjer i de fall där inkomstnivåerna föräldrar emellan är stora.

Sverigedemokraterna är emot all form av kvotering i föräldraförsäkringen och ser helst att kvotering avskaffas fullständigt. Vi är positiva till ett delat föräldraansvar och menar att det är högst eftersträvansvärt att verka för det genom exempelvis stärkt föräldrapeng. Vi  ställer oss dock negativa till tvingande system som den kvoterade föräldraförsäkringen.

Föräldrapenning i första hand till vårdnadshavarna

Sverigedemokraterna välkomnar varje förslag som vi bedömer kan förbättra ett barns tillvaro och underlätta familjers livspussel. I dessa förändringar är det dock viktigt att alltid ha barnets bästa i fokus. För en del familjer kan det underlätta livspusslet om en sambo som föräldern inte varit gift med eller har gemensamma barn med får möjlighet att vara föräldraledig i stället för föräldern. Vi menar dock att detta kan röra mycket små barn och att utgångspunkten bör vara att de föräldrar som också är vårdnadshavare och har en stadigvarande relation till barnet i fråga, i första hand ska vara de som fördelar föräldradagarna sinsemellan.

Vi menar att i de fall en vårdnadshavare avser att avstå dagar, ska dessa dagar i första hand erbjudas den andra vårdnadshavaren. I de fall den vårdnadshavare som erbjuds dagar tackar nej, ska det vara upp till den första vårdnadshavaren att överlåta dagar till sin sambo som enligt lag kan likställas med en förälder.

I de fall det bara finns en vårdnadshavare menar vi att denne själv avgör om dagar ska överlåtas till en sambo som enligt lag kan likställas med en förälder.

 

 

Julia Kronlid (SD)

 

Anne Oskarsson (SD)

Linda Lindberg (SD)