Motion till riksdagen
2018/19:525
av Robert Hannah (L)

Försöksverksamhet med rösträtt från 16 år i 2026 års kommunalval


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa försöksverksamhet med rösträtt från 16 år i 2026 års kommunalval för de kommuner som önskar vara en del av försöksverksamheten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I juli 2014 tillsattes en demokratiutredning under ledning av liberalen Olle Wästberg med syfte att ”analysera behovet av och utarbeta förslag till åtgärder för att öka och bredda engagemanget inom den representativa demokratin och för att stärka individens möjligheter till delaktighet i och inflytande över det politiska beslutsfattandet mellan de allmänna valen”. I januari 2016 lämnade utredningen över betänkandet (SOU 2016:5).

Utredningen hade ett specifikt uppdrag att ge förslag som ska stärka ungas möjligheter till inflytande och delaktighet i demokratin. Ett av utredningens mer omtvistade förslag handlar om försöksverksamhet med rösträtt från 16 år i 2026 års kommunval.

Utredningen menar att försöksverksamhet med rösträtt i kommunala val från 16 års ålder bör införas med motiveringen att för unga att ”kunna påverka behöver de kunskap om hur den lokala demokratin fungerar och hur de ska göra för att få inflytande”.

Jag tror att förslaget är en stärkande demokratiinsats som möjliggör för fler svenskar att delta i demokratin oavsett bakgrund. Unga från akademikerfamiljer röstar idag i mycket högre grad än unga vars föräldrar inte har en högskoleutbildning. Om en stor del av ungdomarna fortfarande går på gymnasiet första gången de röstar kan skolan påverka deras demokratiska deltagande genom att uppmana ungdomarna att gå till valurnorna och genom att lära dem om hur det demokratiska systemet fungerar. Fler ungdomar kommer att förstå vikten av att göra deras röster hörda och fler kommer genom detta att rösta även i framtida val.

Ett annat skäl för sänkt rösträttsålder för kommunala val är genomsnittsåldern för när svenskar först får rätten att rösta. Eftersom svenskarna är mellan 18 och 22 år första gången de går till valstugorna har vi en hög snittålder för när svenskarna för första gången får en direkt möjlighet att påverka det svenska samhället. Snittåldern för förstagångsväljare är idag 20 år. Ett högt snitt i internationell jämförelse eftersom vi har samtliga val samlade till samma dag var fjärde år. Genom att sänka rösträttsåldern i kommunala val till 16 får vi en snittålder på 18 år för förstagångsväljare. 

 

 

Robert Hannah (L)