Motion till riksdagen
2018/19:475
av Lina Nordquist (L)

Sekretess till invånarens skydd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en översyn av offentlighets- och sekretesslagen bör göras för att underlätta sådan samverkan mellan myndigheter som ger skydd åt utsatta invånare, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sekretess behövs mellan myndigheter för att värna om enskilda människors integritet. Information som omfattas av sekretess ska inte vidarebefordras utanför den myndighet där den hämtats in. Vi människor ska samtidigt kunna lita på att brott förebyggs, upptäcks och får följder, och på att vårt samhälle kan skydda de svagaste. Därför måste skola, socialtjänst, polis och övrigt rättsväsende samverka, trots sekretessen dem emellan. Detta kräver klok, väl genomtänkt sekretesslagstiftning.

Varje dag måste alltså svenska myndigheter avgöra om en annan myndighets intresse av att få ta del av information väger tyngre än intresset av att skydda människor från att deras personuppgifter röjs. Idag är lagstiftningen, trots goda intentioner, inte alltid till skydd för utsatta människor. Dessutom är tolkningsmöjligheterna många. Tjänstemän vittnar om att det finns en utbredd osäkerhet kring rådande rättsläge som riskerar att leda till för snäva tolkningar som kan riskera invånares hälsa eller trygghet.

I vart och ett av fallen beror svaret på vilket intresse som väger tyngst: den ena myndighetens intresse av att få del av uppgiften, eller den andra myndighetens intresse av att uppgiften inte röjs. Huvudfokus bör dock alltid vara invånarnas trygghet. Jag anser därför att en översyn krävs av sekretesslagen i syfte att underlätta sådan samverkan mellan myndigheter som ger skydd åt utsatta invånare.

 

 

Lina Nordquist (L)