Motion till riksdagen
2018/19:366
av Henrik Vinge (SD)

Förbättrat djurskydd i Europa och stärkt konkurrenskraft för svenska bönder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett förbättrat djurskydd i Europa och stärkt konkurrenskraft för svenska bönder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett av de länder som kommit längst i fråga om sund djurhållning med goda villkor för djuren och i fråga om minskad påverkan på klimat och miljö. Trots att det fortfarande finns mycket kvar att göra på bägge områdena har vi anledning att vara stolta över vad vi hittills har åstadkommit.

De höga miljö- och djurhållningsmässiga krav som ställs på svenska lantbrukare saknar motsvarighet i många andra länder, både inom och utanför EU. Där förekommer kött- och mejeriproduktion med sämre djurhållning och större miljöpåverkan, ofta till väsentligt lägre kostnad än i Sverige. Dessa produkter exporteras till Sverige och säljs på den svenska marknaden till betydligt lägre priser än de svenskproducerade produkterna. Följden blir att allt fler svenska mjölk- och köttbönder konkurreras ut.

Köttproducenter som strävar efter minimal miljöpåverkan, god djurhållning och minimerad användning av antibiotika konkurreras alltså ut av producenter med större miljöpåverkan, sämre djurhållning och överdriven antibiotikaanvändning.

Utvecklingen i Sverige mot en allt mer hållbar livsmedelsproduktion bör uppmuntras från statligt håll. Ett led i detta bör vara att motverka den orättvisa konkurrensnackdel som uppkommer genom att producenter från andra EU-länder kan åtnjuta fri tillgång till den svenska marknaden trots att man inte följer svenska regler. Detsamma bör gälla för producenter från länder som får tillgång till den svenska marknaden genom handelsavtal med EU eller på annat sätt.

Regeringen bör därför utreda möjligheterna att införa en särskild mekanism för att åstadkomma rättvis konkurrens mellan svenska och utländska producenter. Lösningen är kanske en importavgift på kött- och mejeriprodukter som inte uppfyller krav motsvarande de svenska kraven på god djurhållning, miljöpåverkan och antibiotikaanvändning. EU-samarbetets krav på fri rörlighet av varor kan härvid utgöra ett hinder. Regeringen bör då försöka påverka unionen att acceptera ett svensk undantag. Man bör verka för att få EU-domstolen att pröva om djurhållning, antibiotikaanvändning och miljöpåverkan kan ligga till grund för en inskränkning i den fria rörligheten så som var fallet i Omega Spielhallen.[1]

Med en adekvat mekanism skulle utbudet av importerade, billiga kött- och mejeriprodukter minska på den svenska marknaden. Detta torde leda till bättre förutsättningar att bedriva svensk livsmedelsproduktion. För att ytterligare främja en sådan utveckling hänvisas till Sverigedemokraternas förslag om djurvälfärdsersättning. Genom att kompensera svenska producenter för att de tar ett extra stort miljö- och djurhållningsansvar skulle dessa ges bättre förutsättningar att konkurrera också på den europeiska marknaden, med följden att utländska producenter med sämre djurhållning, mer miljöpåverkan och mer omfattande antibiotikaanvändning skulle förlora marknadsandelar till svenska producenter med god djurhållning, mindre miljöpåverkan och mindre antibiotikaanvändning.

Så ser en offensiv djurskydds- och miljöpolitik ut.

 

 

Henrik Vinge (SD)

 

 


[1] Mål nr C-36/02, Omega Spielhallen.