Motion till riksdagen
2018/19:313
av Jimmy Ståhl (SD)

Uppkörning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att förlänga giltighetstiden mellan teoriprov och uppkörning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När man ska ta körkort ska man genomgå utbildning i riskettan och köra på halkbana innan man kan boka teoriprov och därefter uppkörning.

På Trafikverkets sida kan man läsa: Första gången som du ska göra kunskapsprov och körprov för behörighet B (personbil) har du företräde till de första lediga provtiderna.

Du har företräde till ytterligare två provtider om något av eller båda dina första genomförda prov inte blir godkänt. Du har inte längre företräde till de första lediga provtiderna om du gjort fyra prov. Du kan då få vänta längre innan du kan göra nytt prov.

Ett teoriprov eller en uppkörning är giltig i 2 månader, vilket innebär att du måste klara båda momenten inom den tiden. Det kan i de större städerna vara svårt att få nya tider inom 2 månader för uppkörning om man blir underkänd även om Trafikverket prioriterar tider till de som behöver ett omprov på tex uppkörningen. Teoritider är enklare att få tillgång till då det går in mycket folk i en lektionssal, men det är inte lika enkelt attuppkörningstider. Det finns ett större behov av uppkörningstider än tillgängliga uppkörningsinspektörer. Att förlänga tiden från 2 månader till 3 eller 4 månader för att klara båda momenten, teori och uppkörning, hade minskat stressen på de som försöker ta körkort ifall de misslyckats med sin första uppkörning.

 

 

Jimmy Ståhl (SD)