Motion till riksdagen
2018/19:2747
av Rasmus Ling m.fl. (MP)

Förbud mot autonoma vapensystem


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett internationellt förbud mot autonoma vapensystem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den tekniska utvecklingen går snabbt framåt, och till övervägande del är det av godo. Mycket av den nya tekniken gör våra liv bättre och säkrare, och skapar möjligheter. Det finns emellertid också riskområden, inte minst gäller det frågan om autonoma vapen­system.

Autonoma vapensystem kan komma att kunna, med hjälp av artificiell intelligens, så kallad AI, ta egna beslut om vilka mål de ska attackera, hur och när. Många tycker att algoritmer som används i sociala medier känns ovisst och läskigt, där reklam riktas beroende på vilka internetsidor som surfats på. Autonoma vapensystem tar läskigheten till nya nivåer.

Det pågår förhandlingar i FN om att införa ett internationellt förbud mot autonoma vapensystem. Det finns goda skäl att arbeta för en sådan reglering. Att göra det innan det är fullt utvecklat, och länder redan börjat använda sig av det, är förmodligen mer framkomligt än att avvakta. Det är lätt att se framför sig en utveckling där en kapplöp­ning påbörjas, och upprustning kring detta sker.

Sverige bör därför verka för ett internationellt förbud mot autonoma vapensystem. Riksdagen bör tillkännage detta för regeringen som sin mening.

 

 

Rasmus Ling (MP)

 

Elisabeth Falkhaven (MP)

Jonas Eriksson (MP)