Motion till riksdagen
2018/19:2652
av Saila Quicklund (M)

Statligt finansierad hälso- och sjukvård


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över huvudmanna­skapet för länssjukvården/specialistsjukvården och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över huvudmanna­skapet för primärvården och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svensk hälso- och sjukvård finansieras dels genom statliga bidrag och stimulansmedel i olika former och dels av landstingen/regionerna själva, genom den beskattningsrätt som landsting/regioner förfogar över.

Trots detta ser vi en alltmera utbredd ojämlikhet vad gäller den hälso- och sjuk­vårdsservice som svenska medborgare kan ta del av. Bostadsorten avgör oftast vilken vård och behandling den enskilde kan ta del av.

Jag menar att svensk hälso- och sjukvård är och skall vara en nationell angelägenhet. Det måste vara staten som garanterar att varje medborgare i Sveriger en likvärdig vård, oavsett var den ges inom landets gränser.

Utifrån det ovanstående anser jag att regeringen bör se över möjligheten att tillsätta en utredning som får i uppgift att utreda huvudmannaskapet för svensk länssjukvård/
specialistsjukvård. I samma utredning bör även huvudmannaskapet för primärvården utredas och belysas.

 

 

Saila Quicklund (M)